Hedder det ikke at “ryge eller røge sild”?
Ja. I gamle dage hed det at røge, men nutildags er det ikke forkert at sige at ryge. Det er nok en smagssag. Vi foretrækker at ryge en cigar (som går op i røg) men at røge en sild (som befinder sig i røg)
Hvornår begyndte man at røge sild på Bornholm?
En god skrøne fortællen at det var en skotte, strandet på Chr. Ø vist nok i 1700 tallet, som havde lært bornholmerne at røge sild. Meeen det er nok en underdrivelse for i toldbogen allerede fra 1672 omtales “Eksport af røgede sild fra Bornholm”
Har alle byer på Bornholm røget sild?
Nej, silderøgerierne lå i de mindre fiskerlejer og havnebyer langs den bornholmske kyst. Så var transporten fra havnen til røgeriet kort.
Hvorfor røger man sild?
I sin tid røgede man primært for at konservere silden. Nu røger man sild for at kunne nyde den dejlige smag af en friskrøget sild.
Kunne man leve af at røge sild?
Som regel har silderøgningen i maj - september været en ekstra indtægtskilde for fiskerfamilien og for de løstansatte sildekoner, gællekoner og røgerkoner, som ellers var ansat på gårdene rundt omkring fiskerlejet eller var gift med en fisker.
Er en røget sild koldrøget eller varmrøget?
Den bornholmske sild er varmrøget - og hele røgeprocesen tager ca. 4 timer. Ved koldrøgning må temperaturen ikke komme over ca. 25 grader, og det tager flere dage før silden er færdigrøget.
Hvormange røgerier har der været på Bornholm?
Man ved med sikkerhed, at der har været mindst 135 på Bornholm og Chr. Ø. Dertil kommer så alle de privat, mindre røgerier hvor man røg i egen køkkenskorsten eller et hjemmelavet “miniaturerøgeri” (Hør Bjarni fortælle v. Røgerinoens 10. skilt Poul Jacobsen 1. )
Er røgerierne omfattet af fredningsbestemmelser?
Der er i følge Kulturarv Bornholm to røgerier på bornholm, som er fredet. Et lille i Melsted og ét i Hasle (Peter Nielsens røgeri, Søndre Bæk 18, 1897 - 1947) Øvrige røgerier kan være omfattet af bevarende lokalplan og beskyttet mod nedrivning og ombygning. Alle udgifter til vedligehold af røgeri og skorsten påhviler dog ejeren selv. Der er cirka 60 intakte røgeriskorstene tilbage på Bornholm.
Har man altid røget sild på samme måde?
Ja, men i begyndelsen var et røgeri blot den køkkenskorsten, fiskerne havde i deres små fiskerhuse. Her kunne røges 600-1300 sild. Omkring 1870 sås de første egentlige røgeribygninger på Bornholm.
Hvor ligger det ældste røgeri på Bornholm?
Et af de officielt ældst daterede røgerier på Bornholm er ved Nordre Bæk i Hasle. Det er dateret 1876 og eksporterede årligt 8000 ol (ol = fire snese = 80 stk).I Tejn har Bjarni Falk dog dokumenteret Jens Peter Bentzens røgeri i Møllegade til 1873!*
Hvor mange sild kan man røge ad gangen?
Det afhænger af ovnen og ildstedets størrelse. I princippet er der ingen begrænsning på hvor mange, men der skal være stabil varme og røg under silden i hele processen, og hver sild skal kunne hænge uden at klistre sig til nabosilden.
Er alle røgerier ens?
Princippet er det samme i alle røgerier. Det vil sige, alle røgerier har ildsted og skorsten. Antallet af skorsten og ildsteder kan variere (se for eksempel flere skorsten ved siden af hinanden eller overfor hinanden i Svaneke og Hasle). Som regel er skorstenen for enden af røgeriet, men (som ved. nr. 5. Christian Andersen) den kan også være på røgeriets langside.
Kan man bruge al slags træ til røgning?
På Bornholm har man fortrinsvis brugt elletræ. Nogle supplerede med kirsebærtræ. Alle træsorter kan bruges. Elletræ har været hurtigvoksende, relativt nem at få til at gro - og var billigt. Moderne røgere af idag eksperimenterer med forskellige træsorter (eg, æble, pære, bøg, blomme) fordi, træsorten kan give smagsforskelle til fisken, eller hvad man nu engang røger.
Hvornår “peakede” røgerisalget?
Eksporten af røgede sild fra Bornholm nåede sit højdepunkt i slutningen af 1940erne. På dette tidspunkt eksporteredes 1,2 mil. ton kg. røgede sild til København om året. I midten af 1940erne blev der, fra myndighedernes side, stillet større krav til røgeriernes indretning. Væggene skulle nu beklædes med fliser, personalet skulle have toilet og omklædningsrum og røgerierne skulle moderniseres. Mange røgeriejere havde ikke råd til denne ombygning og måtte i stedet lukke røgeriet. Desværre.
Hvad gjorde man med den sild, der ikke blev røget?
(saltet, tørret f.eks)For at have forråd til resten af året, saltede man silden i lage i tønder (hør Tove fra Østersøens Perle fortælle i en af filmene) eller lufttørrede den.
Hvordan røger man sild på Bornholm idag?
i 2024 røger alle i moderne ovne. Hasle røgeri forsøger at holde fast i den gamle tradition, hvor en “røge-person” sidder og dyster under silden.
Hvor meget co2 udledte et røgeri i gamle dage?
Det ved jeg ikke.
Hvad er sol over Gudhjem?
En nyrøget, filleteret sild, med rå æggeblomme, løgring og purløg på et stykke rugbrød. Gerne serveret på en hvid tallerken på en rød-hvid ternet dug. Smørrebrøddet er opfundet af Oscar Davidsen, som havde en restaurant på Åboulevarden i Kbh (“Hos Davidsen”) (Hør Søren Sillehoved fortælle i Youtube video fra Øens Tv)